Mireia Covas | MALLORCADel 26 de juny al 2 de juliol la ciutat serà testimoni de tres preestrenes mundials, set preestrenes espanyoles i pel·lícules signades per autors com Tilda Swinton o Michel Gondry.

Atlantida

La 7a edició d’Atlantida Film Fest tornarà a combinar la seu presencial a Palma amb la virtual, a través de la plataforma Filmin, creadora del Festival.

En aquesta edició hi haurà una inauguració de luxe, l’homenatge al cineasta britànic Guy Hamilton, autor d’algunes de les millors pel·lícules de James Bond i d’Agatha Christie. Per rendir-li tribut comptarem amb la presència de Chamber Film Orchestra, que interpretarà els millors temes musicals de l’obra de l’autor, al castell de Bellver, en presència de Britt Ekland (protagonista de L’home de la pistola d’or) i del propi fill del director. L’esdeveniment ha estat impulsat per la Mallorca Film Commission, en el marc del conveni de col·laboració entre la Fundació Mallorca Turisme del Consell de Mallorca i l’ATB del Govern de les Illes Balears.

Europa seguirà sent l’eix temàtic del Festival i, per intentar entendre millor la realitat del continent, el Festival proposa una combinació de projeccions, conferències, concerts i tallers professionals en escenaris emblemàtics de la ciutat, com ses Voltes, el Museu de Mallorca, el castell de Bellver, el Centre Cultural la Misericòrdia i Cine Ciutat.

Després de superar els 4.500 espectadors a Palma en la darrera edició (i els 45.000 en línia), Atlantida Film Fest ha decidit incrementar el nombre de projeccions a l’illa, i ha passat de deu a devuit títols. Es veuran tots en versió original i gratuïta, amb subtítols en castellà i/o català, del 26 de juny al 2 de juliol. Entre les estrenes que acollirà l’illa cal destacar Sigui Sorrow, el debut en la direcció de la guanyadora de l’Oscar, el Globus d’Or, el Bafta i el Tony, Vanessa Redgrave. L’actriu mítica vindrà a Mallorca per presentar aquesta obra, una reflexió molt personal i dinàmica sobre la crisi mundial actual dels refugiats, que ha despertat l’elogi unànime entre crítica i públic, després de l’estrena mundial en el Festival de Cannes.

Jean Ziegler, amic personal del Che, relator de l’ONU durant una dècada i un dels grans noms de l’anàlisi política d’Europa, presentarà el biopic que s’ha rodat sobre ell, Jean Ziegler, the optimism of willpower, al costat del director Nicolas Wadimoff.

D’Itàlia arribarà Michele Santoro, periodista, presentador, antic director de la RAI i col·laborador amb la UE en les relacions amb Rússia. Santoro presentarà el seu debut cinematogràfic, Robinú, un docuthriller centrat en els infants de la droga de Nàpols. Una obra brutal, que l’autor de Gomorra, Roberto Saviano, acaba de reivindicar.

Entre la resta de documentals seleccionats en aquesta edició d’Atlantida Film Fest cal destacar l’homenatge que Tilda Swinton ret a John Berger (The Seasons in Quincy); la dissecció polèmica de la indústria del cinema per a adults, Pornocracy, amb la qual la directora, Ovidie, va commocionar el Festival SXSW; l’adaptació de l’obra amb la qual Svetlana Aleksiévich va guanyar el Premi Nobel de Literatura, Veus de Txernòbil; un document de les brutalitats que esdevenen en les carreteres russes, The Road Movie, i dues pel·lícules imprescindibles per entendre el funcionament de la Unió Europea: Stranger in Paradise i The European, obra que segueix les peripècies del vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, entre el pacte amb Turquia i el Brexit.

En el terreny de ficcions, el Festival viurà l’estrena de la nova pel·lícula de l’oscaritzat Michel Gondry, Microbe et Gasoil; les triomfadores dels festivals de Màlaga (Júlia Ist), Sant Sebastià (Park) i D’A (La maleïda primavera), al costat de la darrera aparició cinematogràfica d’Anton Yeltchin, Porto, i l’estrena a Espanya de la controvertida This is our land, centrada en un partit polític d’extrema dreta a França. A aquests títols cal afegir dues produccions balears que s’estrenaran simultàniament al web del Festival, als cinemes de Palma i a IB3 TV, Vida i mort d’un arquitecte, un docuthriller signat per Miguel Eek sobre l’assassinat misteriós de Josep Ferragut i En acabar, una comèdia romàntica juvenil ambientada en l’estiu mallorquí, dirigida per Guillem Miró i Thor Echevarría. A aquestes cal afegir una altra obra balear, Gas the Arabs, una visió crua de la realitat Palestina, a càrrec de Carles Bover i Javier Pérez del Campo.

El duo de moda de la música nacional, Maria Arnal i Marcel Bagés, encapçalarà la nòmina de músics que actuaran en el Festival al costat d’Hidrogenesse, Cala Vento, Papa Topo, Meneo i l’espectacle Festes de balls per salvar el món, protagonitzat per Jordi Vilches i dirigit per Miguel Ángel Blanca (Manos de Topo).

European Council on Foreign Relations tornarà a coordinar les conferències que ens permetran gaudir, entre d’altres, de Peter Pomerantsev, Nadia Parfan, Anna Terron, Javi López i Francisco de Borja Lasheras. També s’hi sumaran els experts en art, Enrique Juncosa i Andreu Jaume.

El Festival també ha organitzat un taller d’animació per a infants de 7 a 12 anys, coordinat per Mario Torrecillas, i dos dies de jornades professionals al voltant del VR (Virtual Reality) en les quals participaran experts provinents d’empreses de referència, com Khora i Wide VR.

El cartell d’enguany ha estat dissenyat per Albert Pinya, premi al millor artista espanyol a Arco, qui pren el relleu de Miquel Barceló, autor de l’edició anterior.

En aquestes setmanes properes anunciarem la programació en línia del Festival i el preu per accedir als títols a través de la plataforma Filmin. Cal recordar que els esdeveniments de Palma són 100 % gratuïts i que s’hi han d’inscriure a través del web del Festival.

Galería de imágenes de la presentación del festival (31/05/2017)