Mireia Covas | MALLORCA

L’homenatge al recentment desaparegut director britànic, Guy Hamilton, conegut per les seves pel·lícules de James Bond i altres clàssics del cinema, es durà a terme a Mallorca aquest proper 27 de juny de 2017. Després de filmar a Mallorca, el realitzador va enamorar-se de l’illa i va acabar per retirar-s’hi.

Guy Hamilton

THE MAN WITH THE GOLDEN GUN © 1974 Danjaq, LLC and Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All rights reserved.

Entre els esdeveniments, hi haurà una exposició fotogràfica titulada Guy Hamilton, a Director’s Life Behind the Scenes, amb imatges del realitzador dirigint als seus actors en els sets de rodatge, o descansant després de les preses. Les fotografies han estat cedides als organitzadors per la família Hamilton, la Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM), i EON Productions (la productora de James Bond). Durant el festival també es projectaran algunes de les pel·lícules de Hamilton a diverses sales de Palma.

La gala d’obertura se celebrarà al castell de Bellver i comptarà amb la participació de Britt Ekland, que va treballar a les seves ordres en L’home de la pistola d’or.

Sir Roger Moore, que va protagonitzar dues de les pel·lícules de James Bond dirigides per Guy Hamilton, va ser convidat als actes, i havia enviat una nota personal per a ser llegida durant l’homenatge. El prestigiós actor britànic, que va morir el passat 23 de maig, serà recordat en els esdeveniments del festival i la gala d’obertura.

Durant la gala es projectarà un clip que recorre la vida y obra de Hamilton i un concert en viu de la Chamber Film Orchestra, que oferirà algunes de les bandes sonores de pel·lícules dirigides per Hamilton, seguit d’un sopar de gala.

Guy Hamilton (1922-2016) va ser un dels directors britànics més reconeguts al cinema per les seves històries sobre la Segona Guerra Mundial i la posterior Guerra Freda. Va néixer a París, fill d’un diplomàtic britànic, i va treballar per a la Paramount News a Anglaterra abans d’unir-se a la Marina Real, on va ser condecorat diverses vegades pel seu valor.

Hamilton va començar la carrera al cinema l’any 1948, com a assistent de Carol Reed en L’ídol caigut, i el clàssic El tercer home, protagonitzada per Orson Welles. També va treballar com a ajudant de direcció de John Huston en una altra producció llegendària: La reina d’Àfrica, amb els grans Humphrey Bogart i Katharine Hepburn.

Va començar a dirigir les seves pròpies produccions el 1952 amb The Ringer i va passar a compartir els crèdits amb algunes de les estrelles més importants de la segona meitat del segle XX.

Guy Hamilton THE MAN WITH THE GOLDEN GUN

THE MAN WITH THE GOLDEN GUN © 1974 Danjaq, LLC and Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All rights reserved.

Hamilton va dirigir quatre pel·lícules de James Bond: Goldfinger (1964), Diamants per a l’eternitat (1971), Viu i deixa morir (1973) i L’home de la pistola d’or (1974).

Les seves pel·lícules de la Segona Guerra Mundial es consideren obres mestres del gènere, i inclouen The Colditz Story (1955) amb John Mills; Funeral a Berlín (1967), protagonitzada per Michael Caine; La Batalla d’Anglaterra (1969), amb Laurence Olivier, Trevor Howard, Christopher Plummer i Susannah York, per nomenar-ne alguns i Força 10 de Navarone (1978), amb Harrison Ford en el seu primer paper protagonista.

Hamilton va dirigir Mort sota el sol (1982) a Mallorca, amb Peter Ustinov, Maggie Smith i Jane Birkin en els papers principals.

Va caure sota l’encanteri de l’illa, i es va retirar a Mallorca amb la seva dona Kerima i el seu fill Frank. Es va fer una casa al cim d’una muntanya, davant del mar al port d’Andratx, on va viure fins que va morir el 20 d’abril de 2016, a l’edat de 93 anys.

Es presentarà una proposta al Consell de Mallorca per atorgar-li el títol pòstum de Fill Adoptiu de Mallorca.

L’homenatge a Guy Hamilton està organitzat per la Mallorca Film Commission, en el marc del conveni de col·laboració entre la Fundació Mallorca Turisme del Consell de Mallorca i l’ATB del Govern de les Illes Balears.