Mireia Covas | Mallorca

La Mallorca Film Commission, departament del Consell de Mallorca (Turisme i Esports) tanca l’any amb més de 300 sol·licituds de rodatge o photoshooting gestionades.

L’any 2020, que va començar amb unes perspectives de creixement de la producció audiovisual molt importants, ha estat marcat a partir de març per les restriccions de la pandèmia, obligant a la suspensió o l’ajornament d’un gran nombre de rodatges.

No obstant això, l’elaboració d’un protocol de mesures contra la covid-19 específiques per al sector audiovisual va permetre la recuperació de l’activitat des del primer moment de desescalada al maig. Alhora, alguns dels primers rodatges iniciats a partir d’aquell moment a l’estat espanyol es van dur a terme a Mallorca.

Sèries com La Caza – Tramuntana, de RTVE, Amor de Cans Pep, d’IB3, la britànica The Mallorca Files, de la BBC, i pel·lícules com El ventre del mar, d’Agustí Villaronga o Pan de limón con semillas de amapola, de Benito Zambrano, han pogut dur-se a terme, complint amb els requisits de prevenció sanitària de la covid-19, sense que en cap cas s’hagin produït incidents destacables.

També s’ha reprès l’activitat de programes de televisió com el reality show Love Island, d’Alemanya, Planeta Calleja o la sèrie de Movistar La España Llena, i un nombre elevat de rodatges publicitaris.

Noves línies de subvenció

Des de la Mallorca Film Commission s’han llançat tres noves línies d’ajuda. La primera, publicada al març i tancada al juny (a causa de la situació derivada de la covid-19) anava destinada al suport a l’organització d’esdeveniments audiovisuals a Mallorca. Amb una dotació total de 200.000 €, va beneficiar 13 projectes de diversa índole (festivals, cicles, reunions i trobades d’internacionalització).

Al maig es publicaven els premis #MallorcaFilmConfinats, una partida especial dirigida a curtmetratges rodats durant el confinament o el desconfinament, amb quatre premis atorgats per jurat i un pel públic, dotats amb un total de 25.000 €.

Finalment, el mes de setembre passat es van convocar subvencions per al desenvolupament i la difusió d’obres audiovisuals vinculades a Mallorca. Tot i que estaven pressupostades en 300.000 €, finalment es va ampliar aquesta quantitat a 425.000 € per intentar pal·liar els efectes de la pandèmia. Gràcies a aquest augment pressupostari es va afegir, a les línies de desenvolupament i òpera prima, una línia de producció. Com a resultat, se n’han beneficiat 37 projectes audiovisuals.

Totes aquestes convocatòries s’han dirigit a locals i internacionals, sempre amb la condició que els seus projectes tinguin un impacte en la promoció de Mallorca.