Mireia Covas | MALLORCA

El pròxim 11 de desembre s’emetrà a les 20.15h al canal 3SAT el documental que aprofundeix sobre la vida de l’arxiduc Lluis Salvador, rodat a Mallorca el passat mes de setembre.

  • Direcció i guió: Rosa Maria Plattner
  • Producció: GS Film, Gernot Stadler

Setfoto5

Un Habsburg a Mallorca. Lluís Salvador i la màgia del mar (sinopsi)

Va ser arxiduc d’Àustria, príncep de Toscana i cosí de Francesc Josep I. Excepcionalment, les seves habilitats i capacitats varen ser extraordinàries. Havia rebut una educació exquisida, però tenia la ment oberta i no s’adaptava a les exigències de la Cort.

Va viatjar i va investigar la Mediterrània amb el seu veler Nixe, amb el pseudònim de Ludwig Graf Neudorf. Volia despertar l’interès del públic per les regions encara no explorades: les illes Eòlies, les illes Jòniques i, sobretot, les Balears, on l’Arxiduc va acabar establint-se.

Les seves obres testifiquen la capacitat de creació universal: va ser botànic, etnòleg, col·leccionista, historiador, artista, poeta. La seva activitat errant el va dur a explorar tota la regió mediterrània «en paraula i imatge».

La seva obra en diversos volums sobre les Illes Balears, el territori i la població, la fauna i la flora, la geologia i mineralogia continua sent considerada encara avui com el major assoliment de la seva activitat investigadora. Tota la seva vida va estar dominada pel desig d’aprendre, de viatjar, de descriure, de comprendre i de preservar.

Imatges d’aquí i ara, combinades amb seqüències històriques, fotografies, reproduccions de les obres originals, cartes i citacions originals de Lluís Salvador, ofereixen una imatge completa d’un home extraordinari dotat d’un gran talent.

El documental, que compta amb la col·laboració de la Mallorca Film Commission, se centra en el seu paper dins la casa dels Habsburg i en els efectes que va tenir, a llarg termini, el seu extraordinari treball etnogràfic, sobretot pel que fa a Mallorca.

En el seu «regne» privat al nord-oest de Mallorca, va muntar rutes de senderisme i d’equitació, va construir diversos edificis i va condicionar una casa d’hostes. En les seves possessions es prohibia la caça i no es podien talar arbres.

L’Arxiduc va crear una reserva natural i va ser un pioner del turisme sostenible.

Les diferents etapes de la vida de Lluís Salvador, entrellaçades amb la investigació científica, constitueixen l’eix central del documental, que s’emetrà dia 11 de desembre a les 15 hores.

Contacte directora: Rosa Maria Plattner

0043/69911177774

r.plattner@chello.at