Mireia Covas | MALLORCA

La Comissió, formada per representants de les institucions que tenen competències en la concessió de permisos per a rodatges, coordinarà i agilitzarà els tràmits per fer Mallorca més competitiva com a plató de rodatge

Un dels objectius principals de la Mallorca Film Commission, integrada dins la Fundació Mallorca Turisme, és informar i donar suport en l’obtenció de permisos de rodatge a tots els indrets de l’illa. També s’encarrega de coordinar la indústria audiovisual i les companyies de producció amb les administracions públiques, fent una tasca de captació de rodatges a Mallorca.

La creació d’aquesta Comissió suposa obrir un espai on es coordinin oficialment les diferents administracions públiques i el sector audiovisual de Mallorca, per facilitar-ne l’impuls i l’activitat. Així, els membres de la Comissió podran posar sobre la taula la gestió de projectes concrets, que requereixin una atenció especial per l’envergadura o la complexitat, però també serà l’espai on la indústria audiovisual proposi millores legislatives, administratives o pràctiques, que puguin aplicar-se des del sector públic.

Cosme Bonet, màxim responsable d’Economia i Hisenda, departament del qual depèn la Mallorca Film Commission, és l’impulsor principal d’aquest projecte i serà el president d’aquesta Comissió. Després de la primera reunió, celebrada el 7 de juny, va assegurar que la creació d’aquesta Comissió «demostra la voluntat que tenim de fomentar el sector audiovisual de Mallorca i seguir treballant per convertir la nostra illa en un magnífic plató cinematogràfic». A més, «el món audiovisual també forma part de la nostra estratègia de promoció turística, en la branca del turisme cultural, perquè ens ajudarà a aconseguir un turisme més sostenible i respectuós amb el nostre entorn.»

L’èxit de la primera sessió va radicar en què la indústria i les institucions coincidiren en reconèixer el sector audiovisual com a sector estratègic. Carlos Simarro, cap de Demarcació de Costes de les Illes Balears, afirmà que veu «positiu fer algunes excepcions en la normativa per motius culturals».

En la mateix línia s’expressava Marc López, secretari tècnic del Departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca: «en sectors estratègics, com l’audiovisual, es poden fer canvis en els reglaments, com el de sòl rústic, per afavorir i possibilitar els rodatges, com ja s’ha fet des d’aquest departament.»

També varen assistir a la reunió Luís Díaz (representant de la DGT) i Andreu Fuster (cap del Departament de Medi Natural, Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat), que tot i el personal insuficient de què disposa el seu departament, segueix compromès a «donar prioritat a la petició de permisos audiovisuals, així com modificar el que sigui necessari per millorar en la gestió d’aquests permisos».

Finalment, varen participar en aquesta primera sessió: Paula Ginard (directora insular de Turisme i Artesania), Pedro Barbadillo (responsable de la Mallorca Film Commission), Joan Amer (representant de Palma Film Office) i Àngela Bosch (coordinadora de la Illes Balears Film Commission).

La Comissió està constituïda per diverses persones, que n’ocupen: la presidència (consellera o conseller d’Economia), la vicepresidència (Direcció Insular de Turisme), la secretaria de coordinació (coordinació de la Mallorca Film Commission o el personal vinculat que es designi), representants dels departaments responsables del Consell de Mallorca en matèria d’urbanisme, activitats classificades, carreteres i patrimoni, i una persona en representació de les associacions de productores audiovisuals de Mallorca.

En tot cas, també es va convidar a formar part de la comissió als representants de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, la Guàrdia Civil, la Illes Balears Film Commission, la FELIB i Palma Film Office.

Amb dues convocatòries ordinàries a l’any, més totes les reunions extraordinàries que siguin necessàries, la Comissió Insular de Rodatges compleix així amb dues de les fites de la Mallorca Film Commission: donar suport a les productores locals i estrangeres de la indústria audiovisual en l’elaboració dels projectes i promoure Mallorca, aprofitant la qualitat indiscutible i la competitivitat dels serveis del sector audiovisual de l’illa.